Friday, 18 July 2014

Perang Israel dan Palestine

Serangan darat Israel akan gagal - Hamas

PM Israel arah serangan darat di Gaza

Tiga maut dalam keganasan Israel di Gaza selepas gencatan senjata

Angka korban di Gaza mencecah 172, serangan masuk hari ke-7

Israel jadikan pemimpin Hamas sasaran serangan terbaharu





Ini merupakan header header berita isu semasa sekarang yang memilukan hati serta menakutkan semua rakyat yang berada dalam situasi ini.
Terlalu banyak perkara aneh dan menakutkan serta keganasan berlaku di mana-mana.
untuk kedua-dua pihak Israel dan Palestine... memang kedua-dua bangsa ni dinebuatkan tidak akan pernah aman damai. Dalam alkitab yang katakan bahawa dari dulu konflik berlaku yang tiada penghujung. Ramai yang terkorban, ramai yang silap tafsir tentang kedua-dua bangsa ini.. EVEN dalam negara MALAYSIA sendiri, ramai yang salah tafsir, dan banyak yang mengatakan bahawa kedua-dua pihak ini berunsur keagamaan. OH tidak.. Bacalah sejarah, Baca ALKITAB kalau boleh.

Tiada salah mempertahankan mana-mana pihak sama ada palestine atau Israel. Namun, jangan disalahtafsirkan. Hal ini merebak pada bab kemanusiaan dimana kekejaman berlaku!! 
Kalau mau kaitkan dengan agama pun tidak salah.. Berhati-hati dengan kata-kata. Fikir sejenak, adakah kata-kata yang dilontarkan itu adalah berasal daripada AGAMA atau dari TUHAN? adakah kata-kata cacian itu perlu untuk menyumpah musuh? untuk melontar kata-kata kesat yang sebenarnya berasal daripada IBLIS!. Tidak sedarkah kita yang kita sendiri menghantar diri kita ke dalam tangan IBLIS jika kita melontar kata-kata yang tidak sepatutnya. Kalau ikut alkitab, Kasihilah MUSUHMU. Dokanlah MUSUHMU.. ini Sebagai perlambangan yang Tuhan sendiri tidak mau kita bedendam dan sebagainya. Semua perbuatan jahat itu adalah HAK TUHAN untuk membalasnya.

Saya dengan ikhlasnya, ingin mengakui bahawa saya bukan mengutuk atau menyindir mana-mana agama atau menyentuh isu-isu agama namun ini hanyalah kiasan untuk manusia yang diciptakan TUHAN.
Saya percaya bahawa, tidak ada agama yang mengajar kejahatan dan saya YAKIN semua agama mengajar yang BENAR. Orang-orang yang selalunya bertindak serperti di bawah ini (gambar di bawah) bukan bersandar kepada kepercayaan AGAMA namun kepada KEBUSUKAN HATI MASING-MASING. 
menurut gambar ini, SEMUAnya berasal daripada kebencian dan kegelapan dalam hati yang buta oleh dunia. Jangan terpedaya dengan permainan dunia, KUATKANLAH IMAN.

Sebenarnya banyak lagi contoh lain di Facebook yang boleh dirujuk
Saya menulis keratan ini bukan kerana saya sokong ISRAEL atau PALESTINE...faham? tq

hindari hati KEGELAPAN oleh IBLIS 
#PrayForGAZA






Pesawat MH17 ditembak jatuh terhempas di Ukraine

Kebelakangan ini banyak betul benda pelik berlaku. Kalau kita tidak lupa, kes MH370 belum pun selesai malah cebisan kapal pun belum dijumpai. Apakan daya, kita hanya dapat melihat dan memerhati keadaan dunia yang semakin fana. 
Kata pengganas tersalah tembak, benarkah fakta ini betul atau outa?

lihat berita di bawah ini. Hasil petikan dari Berita Harian 



"MOSCOW: Pesawat penumpang Boeing Malaysia yang membawa 295 penumpang dari Amsterdam ke Kuala Lumpur terhempas di Ukraine dekat sempadan Russia malam ini. 

Sementara itu, dalam Twitter Malaysia Airlines (MAS), melaporkan pihaknya terputus hubungan dengan pesawat MH17 dari Amsterdam. "




Link
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PesawatpenumpangMalaysiaterhempasdekatsempadanRussia/Article/?mutakhir=1

Friday, 23 May 2014

Video Editing Cabang Fotografika ku :)

Skinny Love Cover ( Wan Fara Musa)

                   Lagu ini dinyanyikan oleh seorang sahabat yang bernama Wan Fara Musa. Yeah... Memang kurang scene dalam video..maaf sebab hujan tidak mengizinkan. hurm.. Dia ni memang talented tapi malu-malu mau tunjuk dengan orang lain (pandai main pelbagai alat muzik yang macam orang pro) pandai nyanyi lagi..pandai lagi ...Baa...Apa lagi isi kamu borang..mana tau  boleh runding. haha borang kehidupan.. ahha...

                   Mesti ada orang marah ni pasal saya buat video yang berlatarkan watak manusia dalam video terutamanya latar  perempuan. Lepas tue pikir bukan-bukan.. hei.. im getting engage to sombody yang bernama miss Wenddy aa..nda tau bila masa..tp dengar-dengar macam 7 Disember 2014..ops..em sudah-sudahla tue okeh..sukup.. next video.



Kengkawan - kengkawan ke kawan-kawan ? ke Genk? keeeeeee TEman? mana-mana ja ba.. Mungkin 20 Tahun akan datang, kita tidak akan tahu apa yang akan terjadi dengan kita, namun hurmm :) sy ambil inisiatif saya sendiri untuk buat video-video kenangan macam begini :)



Tidak salah ba kan :) Bukan selalu :) kelak kita tengo, ehhh begini pula saya dulu masa zaman kegemilangan muda-muda dulu :) kan kan.. haha begini la ayat-ayat yang akan keluar kan :) hehehe okeh next bideo :)



Haaah....yang ini pula :) kenangan berpraktikum di sekolah BEB. hehe SK Dato' Ahmad Manaf. Memang besst :) hehe..ramai genk woo masa pi sekolah ni. Saya suka budak-budak :)....
memang Sigu la ba yang saya suka ni.. haha pelik... ba. nanti bila suda tua..ketawa juga ni tengo-tengo video begini :) haha

next :)


ooh! amboi.... yang ni kerja untuk apa a ..lupa..ooh!! KOT kejohanan Sukan Olahraga Tahunan beh..best :) walaupun berpenat-penat bekerja. :) tidak juga ba susah :) siok, walaupun terpaksa jadi ubi hangus di tengah-tengah padang yang ibarat microwave:) hah xpa..senyummm




Amboi apa ni :) yg ni montaj :) mcm siok ja :) hehe..tugasan juga :) hehe




Hasil karya seni yang tidak seberapa :)

What ever :)
Kadang-kadang kita bosan dengan apa yang kita ada, kita semakin bosan dan bosan. Tapi itulah manusia kan. Senang ja untuk hilangkan bosan tue.. Seenang..just belajar atau terokai sesuatu "itu" dengan lebih dalam lagi. Kita bosan sebab kita tidak tahu apa yang beznyer... Bila kita tahu, ofkos kita akan tertarik balek kan :) haha...

Lihatlah sedikt perkongsian ni :) kalau buat tutorial..hurm payah gak kan? xpa..saya bagitau teknik-teknik yang digunakan dan bolehlah di google :) 
emm sebenarnya best kalau tahu benda-benda barang yang macam ni :)
okay.... teknik pertama :) emmm contrast guna curve dan level dalam photoshop. 
kedua, luminosity mask
ketiga, colour grading,
Hdr,
Burn and Dodge,
eh sy lupa suda...sometime kita perlu try and error dalam photoshop :) x susah pun senang jerrr :) jerr la sangat :)

okeh da baiiii..






© 2012 Your Net Photography, AllRightsReserved Bendly Roy

( ^_^)y

About Me


I am not a Photographer. I just Love to express my personality trough some kind of beautiful and meaningful picture ( Dimension ). - Bendly Roy -

Its depend on what people thought about me. But still, I am capable to do what other's (photographer) did too. So, don't hesitate to ask me favour (anything).

It might be free of charge and depends (mau belanja or tidak). hahaaha.

Popular Posts

Adakah anda suka blog ini?

Total Pageviews