Showing posts with label tips. Show all posts
Showing posts with label tips. Show all posts

Saturday, 9 June 2012

men's pose guide

Malay Version :) hihihi
baiklah, update lagi,

Post atau topik sebelum ini yang berkaitan dengan tips, guide dan tutorial untuk pose lelaki @ bagaimana cara atau bentuk-bentuk gerakan seorang lelaki sebagai telent@model dalam fotografi.

Dalam kontek kali ini, terdapat beberapa basic guide untuk pose lelaki bergambar tanpa explaination. So, bolehlah tiru-tiru, yang penting ada guide line. 

^^
























Thursday, 7 June 2012

woman pose guide ( tips )

versi Bahasa Melayu :) ( kali ini bahasa baku ya )

Saya akan berikan penjelasan kemudian.























image source : http://digital-photography-school.com 

Tuesday, 22 May 2012

children's pose tutorial

haa.hari ini saya mau cerita ..bukan cerita tp cuma bgtau amcm pose-pose yang sesuai untuk ambil gambar kanak-kanak :) sini terdapat beberapa tips berbentuk gambar.
kalau mengambar budak-budak ni...mesti bez punya.. jadi sini ada beberapa sample sja :) basic for photographer 
Harap-harap boleh difahami :)



sweet pose for children

eye level!
  


Yang ini pula, suruh Objek ( kanak-kanak ) baring meniarap di mana-mana la ( ground, lantai , yang penting sedap dilihat ) dan shoot dari angel yang paling rendah (low angle)










Apabila mengambar-gambar kanak-kanak, ingat! try shot daripada shoot yang bersesuaian dengan eye level mereka! dan biarkan dorang relax dan try snap gambar kanak-kanak dengan natural expressim, emosi dan tingkah laku yang macam biasa-biasa saja. sure stuning!






i am cute


untuk baby yang sesuai laa.



 yang ini, mcam biasa saja.. suru kanak-kanak buat begini :) di katil, di rumpur, pantai dan mana-mana sahaja yg kamu rasa sesuai.









sangat sesuai untuk gambar baby yang boleh merangkak or yang sewaktu dengannya, janganla pula letak baby yang baru saja lahir.. mampui kang... boom! haahha joking only.
kedudukan baby ni sesuai dengan letakkan baby di atas katil dan coverkan dengan selimut. untuk keputusan yang memuaskan hati kamurang....
ni dalam english dia " make sure that the colors of all the bedclothes go well together. putih pun sesuai la... cadangan, warna yang cerah"




 haaa, ni sesuai juga. tips dia.. untuk biarkan kanak-kanak dalam keadaan relaks, give them sesuatu untuk dipeluk.. benda yang paling sesuai ialah patung :p ada lagi kot.. cari ja..jangan ja bagi yang ganjil punya. ahhahaha
melukis, mewarna, dan sebagainya







haa! ni pose yang boleh dikatakan menarik dalam mengambil gambar kanak-kanak perempuan. why? sebab kadang-kadang, kanak-kanak sukar untuk ikut apa yang kita kehendaki. Budak-budak x sama dengan orang tua yang pandai berpose suda :p hahah yang ini saja make it simple. shot gambar candid ( dorang x sedar + dorang sedang buat kerja dorang sendiri) best ni buat begini. bukan sekadar smart tetapi bermakna.


membaca? candid juga.

Haa! kamu sedarkah yang kanak-kanak selalu cakap sendiri? cakap sendiri masa bermain-main, masa membaca something dan apa-apa la.. jadi jangan miss tangkap gambar time dorang happy, ketawa, bercakap-cakap sendiri, mesti menimbulkan makna kepada gambar tersebut. jangan biar mereka menyedari bahawa kita snap gambar dorang zzz, ahaha
happpy







Yang ini sambungan untuk explanation di atas tue :) dont miss it.. tp sekurang-kurangnya doreang perasan la...tingu camera juga.
makan!










yang ini..suke suki seja. gambar masa dorang makan sesuatu makanan. yang menimbulkan rasa sedap di sana. ahha cari la apa maksud tersirat dia sendiri. ahhahaha











main belon ok..jangan saja main sabun. ahahhaha
 ha ni main belon-belon ni best :) sangat best. bukan sekadar snap kanak-kanak tapi dengan belon-belon nya sekali. sebab kanak-kanak suka benda ni ...aah ..main benda ni..jadi mesti dorang enjoy kan? mesti durang happy kan..so dont miss it :) hihihihihihi osong ba ni.
main tapuk-tapuk








hahaha, kamu pernah dengarka lagu..emmm main tapuk-tapuk? artis sabah 2. ahaha.."kau main tapuk-tapuk di rumput, hahaha" lupa lirik dia. haha
the best moment bila kamu buat shot mcm ni :) pastikan gambar sharp kepada muka budak dan terutamanya mata durang..jangan silap focus..jangan focus pada texture kayu pula. hahah







main-main
 Yang macam ini, biarkan mereka bermain..jangan kcauu!!! ahha..betul lah jangan kacau. dalam moment begini, mereka mungkins ibuk, kaan? sibuk dengan peralatan permainan mereka sendiri. so, perhati moment yang terbaik dan shot.! yes..dapat,,,,
bagi dorang benda untuk bermain






 kadang-kadang, sesuai untuk gambar dorang in action :) bagi saja dorang sesuatu benda yang boleh dorang main-main.cth: bola, biarkan dorang bermain dan try ambil pada sudut rendah  dan kamu mungkin boleh ambil POI pada bola tersbut yang menandakan mereka bermain. apa itu POI?
poi itu sebenarnya Point Of Interesting. :0 di mana itu disebut sebagai focus mata orang memandang :) yang memberi maksud di sebalik gambar.
smile :)




Kalau dalam keluarga mereka ada pet...jangan kc tinggal itu haiwan peliharaan.. dia pun mau bergambar juga :) sesuai untuk bgambar portrait untuk kanak-kanak :) ahhaha..
tapi jangan ja bergambar dengan anjing or pet yang berkurap @ kagalon tahap dewa.. hahaha TIPS jaga pets: bawa di hospital haiwan atau belikan dorang jarum.. bukan mahal pun dalam Rm 10 ringit sahaja.. puas hati kamu nampak pet kamu nanti...x terlepas 2 pet kamu peluk2 :) beetul...macaiam pets saya :) hihihih nama dia nina, pala, apa lagi a.ada lagi ..lupa hahaha

jangan saja jatuh! hahaha




Shoot outdooor :) hihihi ni mungkin best kalau gambar kanak-kanak main-main dengan buayan. :) apa lagi kalau kc slow speed kamu punya camera dan track object :) slow motion dan dapatkan background yang semart in action  :)
apa tue? kelapa or bola. ahhaha



 

yang ini sempoi :) ikut saja apa yang dalam gambar..malas mau epxlain..osong Boy ba ni malas. ahhaha
shoot dengan mummy sekali :)











 A verry nice moment apa bila kamu gambar bersama-sama baby dan mummy dia. dengan pose yang sesuai la..yang macam di sebelah ni.
yang ini pun sama... budak-budak belum lg pandai pok silap ba.jangan risau.














nice moment..eye contact each other.penting..mement yang baik dan aman. show (kasih sayang antara mummy and baby ) bandangan yang sangat bermakna.
cute mummy and daughter












yang ini tidak perlu explain. ikut saja..why? senang saja. expresi happy :)









 

 mummy and anak-anak. :) best moment.ingat ni :)
anak di atas belakang mummy :) hihihihi





ni bahagian daddy pula..lets daddy hug anak-anak dia :) happy, bagahia. moment terbaik :)











Inilah serba sedikit tips dalam Bahasa melayu saya :) hahah gambar-gambar ni saya bukan buat sendiri tetapi denagn membaca! baca sebanyak mungkin yang kami mahu....

imej from : http://digital-photography-school.com thanks :)

© 2012 Your Net Photography, AllRightsReserved Bendly Roy

( ^_^)y

About Me


I am not a Photographer. I just Love to express my personality trough some kind of beautiful and meaningful picture ( Dimension ). - Bendly Roy -

Its depend on what people thought about me. But still, I am capable to do what other's (photographer) did too. So, don't hesitate to ask me favour (anything).

It might be free of charge and depends (mau belanja or tidak). hahaaha.

Popular Posts

Adakah anda suka blog ini?

Total Pageviews